Hoe interessant is een oldtimer verzekeren?

Veel mensen zijn absolute liefhebbers van oldtimers. Een oldtimer wordt verzekeringstechnisch niet aanzien als een standaard auto. Dit zorgt ervoor dat je voor een oldtimer verzekeren ook rekening dient te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Heel wat mensen zijn zich hier niet van bewust waardoor ze voor hun oldtimer een foutieve verzekering afsluiten. Dit kan in de praktijk natuurlijk erg vervelende gevolgen hebben. Bovendien is het zo dat er aan een oldtimerverzekering een financieel voordeel is verbonden. Kies je voor het afsluiten van een standaard autoverzekering? Dan kan je uiteraard geen aanspraak maken op dit (extra) financieel voordeel. Hoe dan ook, wanneer je van plan bent om een oldtimer te laten verzekeren moet je zeker onderstaande informatie lezen.

Waarom is je auto als oldtimer verzekeren interessant?

Zelfs wanneer er geen sprake is van een oldtimer in de pure zin van het woord trachten heel wat mensen een sterk verouderd voertuig toch ook op die manier verzekerd te krijgen. Voor heel wat andere mensen is het niet helemaal duidelijk waarom deze personen daar nu precies voor kiezen. Er zijn aan een oldtimerverzekering namelijk toch beperkingen verbonden? Dat is zeker waar, maar daar staat tegenover dat ook de periodieke verzekeringspremie een behoorlijk stuk goedkoper uitvalt. Dit betekent dus dat je op het verzekeren van je auto een mooie besparing kan realiseren. Wil jij ook graag meer ontdekken over een oldtimer verzekeren? Neem dan vooral even de rest van de informatie door die je terug kan vinden hieronder op deze pagina.

Wanneer is een oldtimer verzekeren een mogelijkheid?

Voordat we verder gaan met de informatie op deze pagina moet het eerst gezegd dat een oldtimer verzekeren niet altijd mogelijk is. Heel wat mensen denken dat hun voertuig in aanmerking kan komen als oldtimer terwijl dat in de praktijk helemaal zo niet is. Mogelijks hebben deze mensen echter wel al gerekend op de lagere verzekeringspremie waardoor ze nu met een vervelend probleem worden geconfronteerd. Het is dan ook altijd de moeite waard om even op voorhand na te gaan of bijvoorbeeld de auto die je wenst te kopen wel echt als oldtimer kan worden verzekerd.

Rekening houdende met bovenstaande is het natuurlijk wenselijk om even te kijken naar de situaties waarin een oldtimer verzekeren met zekerheid tot de mogelijkheden behoort. De eisen die op dit vlak door verzekeringnemers gesteld kunnen worden zijn in ieder geval de volgende:

  1. Is er sprake van een goede beveiliging van het voertuig?
  2. Valt de auto in kwestie binnen het maximaal toegestane gewicht?
  3. De auto die je wil verzekeren moet vaak 10 tot soms zelfs 30 jaar oud zijn;
  4. Er mag slechts een maximum aantal kilometers per jaar worden gereden;
  5. Een lidmaatschap van de FEHAC kan noodzakelijk zijn;
  6. De auto moet over een minimale taxatiewaarde beschikken;

Naast bovenstaande is het zelfs mogelijk dat de auto die je als oldtimer wenst te laten verzekeren van een bepaald merk moet zijn. Op deze manier trachten verzekeraars het kaf van het koren te scheiden en willen ze voorkomen dat andere, eigenlijk niet geschikte auto’s op deze manier worden geklasseerd. Hoe dan ook, een oldtimer verzekeren mag dan bepaalde interessante voordelen met zich meebrengen, toch moet het gezegd dat dit niet altijd even eenvoudig te realiseren is.

Wat wanneer er (nog) geen sprake is van een oldtimer?

Door de jaren heen is er behoorlijk wat veranderd binnen de autowereld. Eén van deze veranderingen heeft te maken met de komst van de zogenaamde youngtimer. Het gaat hierbij om een auto die bijvoorbeeld nog net niet voldoende oud is om reeds aanzien te kunnen worden als een echte oldtimer. Deze als oldtimer verzekeren is dan nog niet mogelijk, maar de youngtimer verzekering biedt veelal eveneens interessante (financiële) voordelen. Het is namelijk zo dat deze een stukje voordeliger is in vergelijking met een standaard autoverzekering. Het moet wel gezegd dat ze nog altijd duurder is wanneer je ze gaat vergelijken met de premie van de oldtimerverzekering.

Hoe kan je een oldtimer verzekeren?

In grote lijnen is de verzekering die je gaat afsluiten voor je oldtimer eigenlijk dezelfde als de gewone autoverzekering. Dit betekent om te beginnen dat er een keuze dient te worden gemaakt tussen drie verschillende soorten opties. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen:

  1. WA-verzekering;
  2. WA + beperkt cascoverzekering;
  3. WA+ volledige cascoverzekering;

De meest eenvoudige oldtimerverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om de gekende, wettelijk verplichte verzekering die iedereen moet afsluiten die zijn of haar auto in het Nederlandse verkeer wil brengen. Dit gezegd hebbende kiezen heel wat eigenaars van een oldtimer toch liever voor een wat meer uitgebreide dekking. Dit is veelal het gevolg van het feit dat hun oldtimer een niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Het afsluiten van een WA+ beperkt casco verzekering zou de gulden middenweg kunnen betekenen. Dit type van verzekering biedt dekking voor verschillende vormen van eigen schade, maar sluit zelf veroorzaakte schade uit.

Wil je graag je oldtimer verzekeren op de meest optimale wijze? Dan kan je er altijd voor kiezen om een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten. In dit geval kan je rekenen op een zeer complete dekking voor je oldtimer, maar er is helaas wel een behoorlijk stevige premie voor vereist. Kan je daar mee leven? Dan is dit zeker en vast de voor jou interessantste verzekering om af te sluiten.

Waarom kiezen voor een semi-oldtimerverzekering?

Het feit dat je bij een oldtimer verzekeren kan rekenen op een financieel voordeel voor wat de te betalen premie betreft heeft heel wat mensen overtuigt om dit type van verzekering aan te (proberen) vragen. Dit gezegd hebbende wordt er in de praktijk vandaag de dag ook erg vaak gekeken in de richting van de semi-oldtimerverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die over alle eigenschappen beschikt van de gewone oldtimerverzekering met één belangrijke uitzondering. Daar waar het aantal kilometers bij een echte oldtimerverzekering beperkt is geldt dat niet voor de semi-oldtimerverzekering. Je oldtimer verzekeren op deze manier heeft dan ook als gevolg dat je er wel gewoon zonder probleem elke dag mee kan rijden. Wanneer hier ook jouw voorkeur naar uitgaat is het afsluiten van de semi-oldtimerverzekering dus zeker een mogelijkheid om te overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *